De Carroussel opent het podium op de Ledeganckkaai

Nee, het bouwwerk dat momenteel op de Ledeganckkaai wordt opgetrokken, is niet één van de aangekondigde paviljoenen van het toekomstige Kaaipark. Het is De Carrousel, een mobiel en coronaproof openluchttheater van MartHa!tentatief. Dat opent, als de omstandigheden het toelaten, op 8 mei de deuren met theater, dans, comedy, muziek, poëzie en circus.

Tot het einde van het jaar organiseert De Carrousel zo’n 120 voorstellingen, telkens voor ongeveer 170 personen. De Carrousel doet qua vorm misschien wat denken aan het Globe Theatre, waar in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw verschillende stukken van Shakespeare werden opgevoerd. Toch werd het geheel in de tijdsgeest van vandaag opgetrokken. De Carrousel werd immers ontworpen vanuit de preventiemaatregelen rond corona: zo moeten bezoekers per twee of alleen plaatsnemen in een eigen loge en het theater, met ronddraaiend podium, is zo ontworpen dat alle bezoekers een even mooi zicht hebben op de acteurs.

Tekort aan podia

“Het idee voor De Carrousel ontstond in de herfst van 2020”, klinkt het bij initiatiefnemer MartHa!tentatief. “Als gesubsidieerde gezelschap merkten we dat er een enorme nood aan geschikte speelplekken is. Op dit moment zijn alle podia in de stad nog steeds gesloten en als er straks opnieuw gespeeld kan worden, zal het tekort aan speelplekken nog groter worden. Daarom proberen we De Carrousel op regelmatige basis te reserveren voor jonge makers, artiesten en initiatieven.”

Voorstellingen op drie locaties

De Carrousel zal dit jaar de deuren openen op drie locaties. Na de Ledeganckkaai verhuist het podium achtereenvolgens naar de Slachthuissite (Antwerpen Noord) en het Arenaplein (Deurne). Je kan er de komende maanden genieten van het jonge dansgeweld van Afroblood of de poëzie van Ballonnenvrees. Daarnaast programmeren de culturele centra van Antwerpen er een twintigtal artiesten zoals Wim Helsen, Jan De Smet, Compagnie de KOE en Bruno Vanden Broecke.

De Carrousel wordt gerealiseerd met de steun van de stad Antwerpen, district Antwerpen, district Deurne en de Vlaamse overheid.