Nieuw Zuid krijgt een eigen volkscafé: Den Tripel

©Ian Hermans Photography

Op dinsdag 15 maart gooit Den Tripel de deuren open op Nieuw Zuid. Daarmee krijgt de buurt haar allereerste café. “We noemen het een volkscafé 2.0”, aldus uitbaters Robin Valkaert en Pieter-Jan Vaes. “Een gezellige kroeg in een authentiek kader waar iedereen welkom is voor een heerlijk biertje of een overheerlijk hapje.”

Volkscafé met nostalgisch interieur

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het interieur, maar nu al hangt er een zweem van nostalgie in de ruimte. Een sixties-vibe die het state-of-the-art volkscafé een charmant karakter geeft. Tegelijkertijd springen ook de knappe, hedendaagse elementen in het oog: de koperen tankbierconstructie, de hippe lichtbak boven de toog, de Carrara-marmeren toog. En de zetels in donker cognac leer die er heerlijk comfy uitzien. “Voor het interieur hebben we samengewerkt met bouw- en interieurspecialist Matthijs & Co en met Studio Boîte”, legt Vaes uit. “Zij hebben alles tot in de puntjes geconcipieerd vanuit onze doelstelling: een uitgekiende structuur, een selectie van (top) materialen, doordacht kleurgebruik, design lampen, nostalgische toetsen,… Aan ieder detail werd aandacht besteed zodat het totaalplaatje zou kloppen.”

©Ian Hermans Photography

Een café dat past bij de buurt

Nieuw Zuid is op korte tijd al uitgegroeid tot een aantrekkelijke wijk met veel bedrijvigheid: kunstgalerijen, schoonheids- en designzaken, lunchbars, restaurants. Toch miste er iets, zo leggen de uitbaters van Den Tripel uit. “De lijm om bewoners, handelaars en andere passanten aan elkaar te plakken, ontbrak nog. Zo kwamen we al snel op het idee om hier een echt volkscafé te openen. Een café dat op architecturaal vlak perfect past in de sfeer van Nieuw Zuid en dat tegelijkertijd ook het authentieke en warme karakter van een tof volkscafé heeft.”

Ervaren horeca-uitbaters

De uitbaters zijn met Den Tripel niet aan hun proefstuk toe. Met hun ondernemerscollectief HCD Invest zijn Vaes en Valkaert – samen met de andere drie vennoten Maxime Potvin, Philippe Laeremans en Christophe Laeremans – ook de drijvende kracht achter de succesvolle Berchemse brasserie Chasse Royale. “Nieuw is wel dat we met Den Tripel voor het eerst een café uitbaten”, aldus Pieter-Jan Vaes. “Toch wordt het niet zomaar een café. Wij willen hét volkscafé van Antwerpen worden en hopen niet alleen bewoners van de buurt te verbinden. We willen een plek creëren waar elke caféganger zich thuisvoelt, ongeacht wat zijn of haar achtergrond is.”

“Over de naam van ons café hebben we niet lang moeten nadenken”, lacht Valkaert. “Den Tripel verwijst niet alleen naar Triple Living, de projectontwikkelaar van Nieuw Zuid, maar het is ook een knipoog naar de vele soorten Tripel die je hier kan proeven.”

Volkscafé Den Tripel ligt op de hoek van de Jos Smolderenstaat en de Jan Vanhoenackerstraat op Nieuw Zuid. Op maandag blijven de deuren toe, maar elke andere weekdag kan je er vanaf 12 u. terecht. In de weekends gaan de deuren open om 15 u.

©Ian Hermans Photography