Duurzame site Nieuw Zuid maakt gebruik van een kruidenvegetatie om regenwater op te vangen en opnieuw te laten infiltreren in de natuur. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!
Kruidenvegetatie
Bij het ontwerpen van het masterplan verwerkte Studio Secchi-Viganò een duurzame manier om grondwater opnieuw te infiltreren in de grond, mede met behulp van kruidenvegetatie. Deze vegetatie werd bepaald door landschapsarchitect Bas Smets en bestaat uit een mix van plantjes, zoals bijvoorbeeld de vlier of kroonwikke. De mengeling wordt aangebracht in lager gelegen groenperkjes – ook wel wadi’s genoemd – langs de weg. De mix aan plantjes zorgt ervoor dat er gedurende verschillende momenten van het jaar plantjes in bloei staan. Daarnaast creëert de aanwezigheid van verschillende gradiënten van de wadi (nat-droog, hoog-laag, zon-schaduw) een gevarieerde habitat.
Wadi, wa’s da?
Een greppel of wadi, staat voor waterafvoer door infiltratie. Dit is een alternatieve manier om het grondwater te verwerken, het water wordt opgevangen in natuurlijke, lager gelegen inbeddingen. Deze inbeddingen zijn op hun beurt bezaaid met een kruidenvegetatie en verschillende boomstekken. Zo kan een volwassen wilg tot 100 liter water per dag opnemen. Bij zware regenval wordt de regen in de greppels over gestort naar grotere wadi’s in het wadipark. Op deze manier wordt het grondwater volledig geïnfiltreerd en moet het niet apart naar riolering worden afgevoerd. Dit maakt de Nieuw Zuid site hemelwaterneutraal.
Voordelen
Wadi’s hebben heel wat voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat de wadi’s voldoende ruimte bieden aan regenwater om tijdig weg te trekken, waardoor ze de belasting op de riolering verminderen. Hierdoor kunnen wadi’s overstromingen in de stad voorkomen. Daarnaast brengt de mix aan vegetatie heel wat voordelen voor de plaatselijke fauna en flora. Als laatste zorgt de evapotranspiratie of het oase-effect van planten ervoor dat ze een verkoelend effect op de omgeving uitoefenen. Dit komt doordat planten tijdens de waterverdamping via hun bladeren heel wat energie onder de vorm van warmte onttrekken uit hun omgeving. Daardoor hebben de planten een verkoelend effect op de omgeving.