De werken aan de Scheldekaaien zijn gestart

Begin deze week zijn de werkzaamheden aan de D’Herbouvillekaai, de Ledeganckkaai en de De Gerlachekaai begonnen. Van net voor de Kennedytunnel aan Nieuw Zuid tot aan de Verviersstraat op ’t Zuid worden de rijweg, het voetpad en het fietspad van de Scheldekaaien heraangelegd.

De werken zullen tot het najaar van 2019 duren. Dat is lang, maar er staat heel wat te gebeuren. Over de volledige lengte wordt er tussen de rijweg en het fietspad een bufferstrook met bomen en parkeerplaatsen aangelegd. Er komen overal grotere fietspaden en het verouderde kasseienwegdek moet plaatsruimen voor asfalt.

Aan de gevelkant van de Scheldekaaien worden de huidige lindebomen vervangen door bomen waarvan de wortels meer plaats krijgen om te groeien. De bomen aan de overkant van de rijweg blijven staan.

Op de D’Herbouvillekaai, ter hoogte van Nieuw Zuid, komt er een brede voetgangerszone met een nieuwe bomenrij en er wordt ook de mogelijkheid tot langparkeren voorzien.

Scheldekaaien blijven bereikbaar

De werken gebeuren in drie fases. Zo blijft de hinder voor de weggebruikers tot een minimum beperkt. Winkels en huizen langs de werven blijven op elk moment bereikbaar.