Refaced verkoopt tweedehandsbrillen op Nieuw Zuid

Afbeelding van brillenwinkel Refaced in circuit
Op de gelijkvloerse verdieping van circuit kan je sinds kort binnenwandelen in de winkel van Refaced, een circulair initiatief van Koen Van Pottelbergh, de Mechelaar die al jaren door het leven gaat als ‘den brillenman’.

In samenwerking van vzw Ecoso en Yuma Labs verzamelt en recycleert Van Pottelbergh gebruikte brillen om ze vervolgens voor een betaalbare prijs weer op de markt te brengen. In de winkel kan je overigens niet enkel brillen kopen, je krijgt er ook gepast advies, kan er je ogen laten testen en zelfs je oude, gebruikte brillen weer binnenbrengen.

“Je zou ervan versteld staan hoeveel brillen er jaarlijks worden weggegooid”, zegt Van Pottelbergh in een uitgebreid interview op de site van Stad Mechelen. “Onder invloed van een goeie vriend ben ik gaan brainstormen over wat ik kan betekenen op circulair vlak. Zo ben ik bij het idee voor Refaced gekomen. Ik geef afgedankte brillen een tweede leven.”

Samenwerking met Yuma Labs

Bij Refaced kan je niet enkel tweedehandsbrillen kopen. Je kan er ook je oude brillen binnenbrengen, ook wanneer ze helemaal stuk zijn. “Brillen die in slechte staat zijn, halen we helemaal uit elkaar”, aldus Van Pottelbergh. “De metalen stukjes worden zo veel mogelijk hergebruikt en de monturen gaan naar Yuma Labs.” Het circulaire brillenlabel van Sebastiaan de Neubourg is gespecialiseerd in de recyclage van onder meer acetaat, een materiaal dat vaak gebruikt wordt in monturen. “Bijna alles aan een montuur kan worden gerecucleerd of hergebruikt. Yuma Labs smelt de monturen tot grote paletten waaruit ze nieuwe monturen snijden.”

Refaced is open van maandag tot en met zaterdag, telkens tussen 10 uur en 18 uur.