Werken aan de Scheldekaaien van Nieuw Zuid gestart

Foto van de Werken aan de Scheldekaaien van Nieuw Zuid
Werken aan de Scheldekaaien van Nieuw Zuid

De plannen voor de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid zijn al een tijdje bekend: het gebied langs de Schelde wordt aangelegd als park voor voetgangers en fietsers. Tot voor kort leek de groene invulling nog een verre droom, maar die zal nu snel werkelijkheid worden. Eind september startten de werken van de heraanleg en als alles vlot verloopt, dan moeten de Scheldekaaien van Nieuw Zuid over 18 maanden klaar zijn.

Het gebied langs de Schelde beslaat zo’n 5,5 hectaren. Het park wordt een groene ontspanningsplek met een hondenloopzone, verschillende speel-en sportvoorzieningen, een multifunctioneel grasveld, twee paviljoenen, unieke zitplaatsen op de grashellingen aan het water, een waterbos en een bassin met een ondergrondse regenvoorraad.

Wisselende invulling

Het nieuwe park wordt een plek met een wisselende invulling. Sommige delen worden ingericht met veel beplanting in verschillende hoogtes. In andere zones komt er meer open ruimte. In het meest zuidelijke deel komt er een waterbos. Aan de natte zijde van de waterkering kiest de stad voor bomen en planten die bestand zijn tegen een regelmatige overstroming. Het park zal door de verschillende waterpartijen en soorten bomen (waaronder fruitbomen) ook voor de nodige verkoeling zorgen in en voor de stad.

Water en paviljoenen

Water is een belangrijk element in het ontwerp van dit park. Het centrale deel van het park krijgt zichtbare waterkanaaltjes. Meer naar het zuiden komt een esthetisch aangelegde vijver die fungeert als waterbassin met een ondergrondse regenvoorraad. Dit is de plek waar Stad Antwerpen het waterbos aanplant, met waterminnende bomen zoals wilgen en zwarte elsen.

Er komen ook twee parkpaviljoenen. Het ene heeft een verhoogd uitkijkpunt over de Schelde. Het tweede paviljoen zal er meer uitzien als een serre. Beide krijgen ze later een passende parkinvulling, zoals bijvoorbeeld een kleinschalig café of restaurant, of een tentoonstellings- of ontmoetingsruimte.

Ruimte voor ontspanning

Er komt ook een speeltuin met klimtoestellen en op meerdere plaatsen komen er speelzones, met houten balken in een cirkel. Naast de speelzones is er ruimte voorzien om te sporten. Naast een groot grasveld komen er ook petanquebanen en fitnesstoestellen.

(bron: AG Vespa)