Duurzame ondernemers op Nieuw Zuid: Kunnig

Je hoeft niet nieuw te zijn om innovatief te zijn. Kijk maar naar Kunnig. Het maatwerkbedrijf viert dit jaar al zijn 56ste verjaardag, maar oogt meer trendy dan ooit. Enkele maanden geleden opende het een Kunnig Atelier op Nieuw Zuid. Tijd om eens te gaan kijken…

Kunnig ontstond al in 1965 als de ‘beschermde werkplaats van Antwerpen’, maar in 2015 koppelde het zich los van de stad Antwerpen en zoekt het als maatwerkbedrijf naar leuke samenwerkingen met lokale ondernemingen. “De Shop & het Atelier in Circuit zijn voor ons een uitgelezen kans om naar buiten te treden met wat we allemaal kunnen”, aldus Elisse Lenaars, communicatieverantwoordelijke bij Kunnig. “Het is hoog tijd dat het grote publiek ziet waar onze mensen toe in staat zijn.”

“Onze Shop en Atelier op Nieuw Zuid vormen een verlengde van wat we in onze hoofdvestiging doen”, pikt New Business Manager Kurt De Worm in. “Hier tonen we wat onze medewerkers kunnen. Ons naaiatelier biedt bijvoorbeeld een duurzaam alternatief voor de Primarks van deze wereld. We herstellen en retoucheren er kledingstukken en herstofferen meubilair. In de Shop verkopen we dan weer een heleboel unieke stuks die onze maatwerkers zelf gemaakt hebben. We hebben een collectie strandtassen uit gerecycleerde jute, duurzame houten klapstoelen uit houtreststromen, maar ook kussens en opnieuw gestoffeerde stoelen en zeteltjes. Allemaal uiteraard met oog voor duurzaamheid. We gebruiken stofoverschotten of gerecycleerd plaatmateriaal, en gaan op zoek naar andere bestemmingen voor spullen die we nog een tweede leven kunnen bieden.”

 

“De klapstoelen en strandtassen ontwerpen we overigens zelf,” voegt winkelverantwoordelijke Els Van Steenvoort toe. “Stuk voor stuk unieke en duurzame ontwerpen, die onze maatwerkers produceren met materialen die uit afvalstromen gehaald worden.”

Voelen jullie je al thuis in de nieuwe stek?

Els: “Absoluut. Ik ben een echte stadsmus en voelde me meteen thuis op Nieuw Zuid. De wijk is nu nog in volle ontwikkeling maar ik ben ervan overtuigd dat het over een paar jaar een trendy wijk zal zijn. De buurt straalt nu al rust en klasse uit. Ik krijg hier altijd een beetje een vakantiegevoel. Dat gevoel wordt versterkt door het gebouw waar wij inzitten. Palazzo Verde is echt prachtig. Een gebouw met een rustgevende uitstraling, waar de natuur centraal staat. Een fijne plek om in thuis te komen.”

Vanwaar komt de naam Kunnig eigenlijk?

Elisse: “Onze naam komt uit het Zweeds. Kunnig betekent vakkundig. Een term die bij ons past, want in alles wat we doen staan we voor een professionele en vakkundige aanpak.”

We hadden het er net al even over, maar wat betekent duurzaamheid voor jullie?

Elisse: “Duurzaamheid is een belangrijke pijler binnen onze missie. We streven met Kunnig naar een duurzame tewerkstelling voor mensen die moeilijk aansluiting vinden bij de arbeidsmarkt. Ons maatschappelijk engagement is belangrijk voor ons. We bieden waardig werk aan onze 230 maatwerkers en we (h)erkennen hun talenten en geven hen kansen om professioneel te groeien.”

Kurt: “Daarnaast zit er ook een belangrijk duurzaam aspect aan wat we doen. We willen zo veel mogelijk evolueren naar een circulaire economie. Sinds kort hebben we een nieuwe activiteit: recycling. We sorteren bijvoorbeeld elektrisch en elektronisch afval. We zetten ook steeds meer samenwerkingen op met partners die bezig zijn met duurzaam en circulair ondernemen. Momenteel zitten we met een aantal organisaties volop in de voorbereidende fase. Binnenkort dus ongetwijfeld meer daarover.”

Leg eens uit waarom Kunnig en Circuit een goede match vormen.

Kurt: “Bij KUNNIG wordt de nadruk op circulaire economie de komende jaren alleen maar sterker. We zijn ons bewust van het enorme belang van het circulaire gedachtegoed. We beseffen maar al te goed dat we op dit moment nog in een overgangsfase zitten, maar elke stap die we zetten is een stap in de goede richting.”

Els: “Circulair moet het nieuwe normaal worden, met aandacht voor alle sectoren en werknemers, zodat iedereen baat heeft bij de omslag. Samen met onze partners binnen Circuit, onze leveranciers, onze klanten en niet in het minst onze medewerkers, gaan we bewust op zoek naar duurzame oplossingen die ons dichter bij ons gezamenlijk objectief brengen: een economie waarin afval bijna niet bestaat.”

Kurt: “Afvalstromen gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen moet een vanzelfsprekendheid worden. We moeten de kring sluiten, want de natuurlijke bronnen van onze planeet raken uitgeput. Die eindigheid van natuurlijke grondstoffen is één van onze grootste uitdagingen als samenleving. Daarom moeten we evolueren naar een economie waarin we alles hergebruiken. Waarin alles weer grondstof wordt. Ook bestaande producten. En waarin we oplossingen zoeken om dingen een nieuw leven te geven.”

Hoe we oude dingen een nieuw leven kunnen geven: mooie food for thought om mee af te sluiten. Bedankt voor het gesprek.