Doe jij mee met de Schelde Cleanup?

Zaterdag 21 september organiseert River Cleanup vzw samen met partners in heel Europa grote opruimacties langs belangrijke rivieren. Ook in ons land worden de handen uit de mouwen gestoken en worden inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen uit de buurt opgeroepen om samen de oevers van Schelde en Maas en hun zijvrivieren op te ruimen.

Hoe meer helpende handen, hoe lichter en leuker het werk. Wil jij helpen om op 21 september afval op te ruimen langs grachten, beken en rivieren in jouw buurt? Vergeet je dan niet in te schrijven op de website van River Cleanup.

Als afsluiter van de nationale opruimactie wordt er in Antwerpen een groot closing event georganiseerd, waar alternatieve producten, circulaire initiatieven en creatieve trash art in de kijker staan. Het ideale moment om met een hapje en een drankje na te genieten van je goede daad.

Waarom de Schelde Cleanup?

Elk jaar belandt 8 miljard kilogram afval ongecontroleerd in onze zeeën en oceanen. 80% van dat afval komt er terecht via rivieren. Dat heeft heel wat schadelijke gevolgen voor mens en dier. Na verloop van tijd breekt plastic afval immers af tot minuscule deeltjes die via onze voeding en drinkwater ons lichaam binnendringen. Dat blijkt ook uit de resultaten van een diepgaand onderzoek dat de Wereldgezondheidsorganisatie heeft opgestart. Tijd voor actie dus!

De Europese River Cleanup is een vervolg op de succesvolle Rhine Cleanup van 2018, waarin zo’n 10.000 mensen in 5 landen maar liefst 100 ton afval opruimden langs de Rijn. Met de River Cleanup van 21 september hopen de organisatoren zo’n 20.000 mensen verspreid over 15 landen te mobiliseren.

Nieuw Zuid is partner van het River Cleanup-project

Triple Living en Nieuw Zuid zetten hun schouders onder de Europese opruimactie. “Een propere toekomst is de enige toekomst!” zegt Kristof Schellekens, communicatieverantwoordelijke van Triple Living. ” Daarom willen we mee die prachtige Scheldeboord weer proper rapen. Als bouwer van duurzame buurten zijn we meer dan geëngageerd om dit fantastische initiatief te ondersteunen en er zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan te geven.”

“Nieuw Zuid draait om duurzaamheid, leefbaarheid en groen. Binnenkort wordt er in de nieuwe stadsbuurt restwarmte uit de industrie gehaald om de gebouwen te verwarmen. En nu dus ook plastiek uit de Schelde. We zijn best trots dat we daaraan kunnen meewerken.”