Kunstwerk van Panamarenko voor Nieuw Zuid

Behalve een groene, duurzame en innovatieve wijk is Nieuw Zuid ook een plek waar kunst en architectuur centraal staan. De buurt in opbouw trekt toparchitecten van over de hele wereld aan – Max Dudler, Stefano Boeri, Johannes Norlander om er maar enkele te noemen – maar ook de kunstwereld vindt gemakkelijk zijn weg naar de nieuwe stadswijk. Tim Van Laere vestigde er vorig jaar zijn gloednieuwe galerie en de Plus-One Gallery van Sofie Van de Velde en Jason Poirier Dit Caulier opende zelfs al in 2016 de deuren.

Panamarenkoplein én kunstwerk voor Nieuw Zuid

Binnenkort komt er nog een nieuwe kunsthotspot bij. Stad Antwerpen onthult weldra op het plein voor de Tim Van Laere Gallery, een kunstwerk van Panamarenko, de Antwerpse kunstenaar die in december 2019 op 79-jarige leeftijd stierf. Op 5 februari van dit jaar zou hij 80 geworden zijn.

Het kunstwerk dat je vlakbij de fonteinen op het zogenaamde Panamarenkoplein kan bewonderen, wordt Bing II, een bronzen vliegende schotel met een diameter van zo’n 3,5 meter. Een passend eerbetoon voor een kunstenaar die “ons anders leerde kijken, onze fantasie op hol bracht, en boven zichzelf uitsteeg”, aldus schepen ­van Cultuur Nabilla Ait Daoud.

“We zijn als stad erg fier dat we een kunstenaar van die orde in ons midden hebben gehad”, zegt Claude Marinower, schepen voor Openbaar Domein. “Het spreekt dan ook voor zich dat we hem willen eren door het plein naar hem te vernoemen.”

Meer Panamarenko in Antwerpen

Het kunstwerk op Nieuw Zuid is overigens niet het enige Panamarenkowerk dat het Antwerpse straatbeeld siert. Op het Sint-Jansplein, vlakbij zijn vroegere atelier in de Biekorfstraat, kan je Pepto Bismo, een bronzen beeld van een man met propellers op de rug, bewonderen.