Eerste Antwerpse expo voor Tom Barman

Voor muziekliefhebbers is hij al een eeuwigheid de frontman en bezieler van dEUS, TaxiWars en Magnus. Filmfanaten kennen hem als de regisseur van ‘Anyway The Wind Blows’. Ook bij kunstliefhebbers staat Antwerpenaar Tom Barman sinds kort op de radar, want behalve muzikant en filmregisseur is Barman ook een begenadigd fotograaf.

copyright: Tom Barman

Sinds vorig jaar is het fotowerk van Tom Barman al te zien in Hof Van Cleve, het sterrenrestaurant van Peter Goossens in Kruishoutem. Eind deze maand komt er zijn eerste echte expo bij: van 24 oktober tot 30 november wordt een selectie van zijn foto’s getoond in Gallery Schaliënstraat 2, vlakbij de Ledeganckkaai op het Antwerpse Zuid. Titel van de expo en van het gelijknamige fotoboek dat weldra in de winkels ligt: ‘Hurry up and wait’.

Voor Barman is fotografie instant gratification. Hij begon met fotografie te experimenteren tijdens tours met dEUS, die hem tot in Argentinië, de Verenigde Staten en Kenia brachten. Tijdens dode momenten op tournee trok hij de stad in met zijn camera en begon hij zijn blik op de dagelijkse esthetiek vast te leggen. Verwacht geen typische toeristenfoto’s. Veel liever focust Barman zijn lens op schaduwen, plooien en imperfecties. Recht voor de raap. Kleurrijk. Eclectisch. Zwoel. Zoals je van een creatieve ziel als Barman verwacht.

Vroegere X-One Gallery

De expo is overigens niet enkel voor Barman een vuurdoop. Ook de nieuwe galerie is met de Barman-expo aan zijn proefstuk toe. In de jaren 70 was in het pand de bekende X-One Gallery van Marc Poirier dit Caulier (vader van) gevestigd. Die richtte zich volledig op de conceptuele kunst en vertegenwoordigde artiesten als Bernd Lohaus, Sol Lewitt en Guy Mees. Dankzij Gallery Schaliënstraat 2 zal er nu opnieuw kunst te bezichtigen zijn op het adres.