Groot nieuws voor de Belgische landschapsarchitect Bas Smets: hij heeft van de stad Parijs de opdracht gekregen om de omgeving van de Notre Dame opnieuw in te richten. Zijn ontwerp voor het plein en de omliggende tuinen en straten op het île de la cité – een gebied van zo’n 4 hectaren – werd door een onafhankelijke jury uitgekozen. Een geweldige eer voor de bekende landschapsarchitect, die zijn carrière in de Franse hoofdstad begon.
Bas Smets is al langer geen onbekende meer. Hij heeft al heel wat grote projecten op zijn naam staan. Zo tekende hij het landschap van Nieuw Zuid uit, werkt hij aan de Brusselse Noord-Zuidverbinding en ontwierp hij herdenkingsmonumenten voor de slachtoffers van Anders Breivik op Utøya en de slachtoffers van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. In Frankrijk maakte hij naam met Luma Arles, een samenwerking met de bekende architect Frank Gehry. Op de onherbergzame bodem van het voormalige spoorwegemplacement van de SNCF legde Smets een prachtig kunstmatig park aan. Dat trok blijkbaar ook in de Franse hoofdstad de aandacht.
Toegankelijk en groen
De opdracht voor Smets was niet min, want veel bewegingsruimte had hij niet. De site is voor een groot deel bescherm erfgoed. Bovendien moest de omgeving voor de Parijse burgemeester Anne Hidalgo groener en toegankelijker worden, met een duidelijke band met de Seine.
Smets stelde voor om de parking onder het plein om te toveren tot een sobere ondergrondse promenade die aansluit op de crypte én de Seine. Bovengronds hield Smets rekening met het weer van de toekomst. Zijn ontwerp omvat 131 nieuwe bomen, die naast de kathedraal voor beschutting tegen de zon moeten zorgen. Op het plein voor de Notre Dame mochten geen bomen komen om het uitzicht op het gebouw te vrijwaren. Daar bedacht Smets een systeem dat bij warm weer een dun laagje water over het plein legt. Dat verlaagt de temperatuur op het plein en weerspiegelt tegelijkertijd de grandeur van het iconische gebouw.
In een reactie aan VRT NWS liet Smets weten dat hij heel trots is op dit project: “We zijn heel blij dat we ons mogen inschrijven in zo’n grote en belangrijke geschiedenis. Om hier een klein stukje aan te mogen bijdragen, is een heel bijzonder moment. We zijn tevreden, maar tegelijkertijd word ik er ook stil van.”
De werken aan de omgeving van de Notre Dame starten zodra de restauratie van de kathedraal voltooid is. De stad Parijs mikt daarvoor op 2024. Het project wordt geraamd op 50 miljoen euro en moet tegen 2027 afgerond worden.