Verborgen parels van het Zuid: ‘het bootje’

Voor veel mensen is het Antwerpse Zuid een trendy en levendige uitgaansplek. Voor Ari Apteker, stadsgids en oprichter van Antwerp by Bike, is het veel meer dan dat. Hij ziet een wijk met een rijke geschiedenis en heel veel interessante stadsverhalen. Eén van zijn favoriete plekjes op het Antwerpse Zuid is ‘het bootje’.

“Weet je, het Zuid is een aangename plek om rondleidingen te doen. Er is voor een gids niet alleen veel te vertellen, het krioelt er ook van de trendy cafés en restaurants en er is altijd wat te beleven. Hier hangt een ongedwongen sfeer, hier genieten de mensen van het leven. Vooral dan in de zomermaanden wanneer er overal terrasjes staan. Op één of andere manier maakt een rondleiding door ’t Zuid mijn gasten altijd blij.”

“Een van de plekjes waar ik met mijn groepen altijd passeer, is het huis op de hoek van de Schildersstraat en de Plaatsnijderstraat, aan de achterkant van het KMSKA. Dat is een van de mooiste art-nouveauhuisjes van de stad. Wat zeg ik, het mooiste. Wat een prachtig architecturaal meesterwerk. Kijk naar die details in de afwerking. Opvallend hoe die prachtige scheepsboeg die boven de straat uitsteekt, bewaard is gebleven.”

“Het gebouw werd ontworpen door Frans Smet-Verhas, een van de meest vooraanstaande art-nouveauarchitecten in Antwerpen die ook in de bekende Cogels-Osylei een aantal gebouwen ontwierp. Het zal je niet verbazen dat dit gebouw, dat in de volksmond ‘Het bootje’ wordt genoemd, werd gemaakt in opdracht van een reder. Vandaag is dit het ereconsulaat van Chili.”