Jos Smolderen, de man die zijn naam gaf aan de centrale as van Nieuw Zuid

De centrale as van de wijk Nieuw Zuid is genoemd naar Jos Smolderen. In een buurt waar architectuur centraal staat is het haast onvermijdelijk dat een van de hoofdstraten vernoemd is naar een Antwerps architect. Een korte voorstelling: maak kennis met Jos Smolderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boerentoren

Jos Smolderen: Antwerps architect met Amsterdamse invloeden 

Jos Smolderen werd geboren in Borgerhout en toonde al op jonge leeftijd interesse in kunst en architectuur. In 1914 won hij De Grote Prijs van Rome, een prestigieuze architectuurprijs die hij door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog niet in ontvangst kon nemen. Hij vluchtte naar Nederland, waar hij kennis maakt met de Amsterdamse School en zijn bekendste vertegenwoordiger Hendrik Berlage, de man die het beroemde beursgebouw van Amsterdam ontwierp.  

De opvolger van Victor Horta 

Na de oorlog keerde Jos Smolderen terug naar Antwerpen en richtte hij samen met onder meer Jan Van Hoenacker een architectenbureau op. Hij stond aan de basis van heel wat iconische gebouwen zoals de Christus Koningkerk in Antwerpen, de Sint-Vincentius a Paulokerk in Anderlecht en het Monument voor de Intergeallieerden in Luik.

 

Christus Koningkerk

In 1927 volgt hij Victor Horta op als hoofd van de afdeling Bouwkunde van het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Het hoogtepunt in Smolderens carrière is ongetwijfeld zijn rol als hoofdarchitect bij de opbouw van de Wereldtentoonstelling van 1930.