1,25 miljard euro voor 18 leefbaarheidsprojecten aan de Ring: dit verandert er in het Zuid!

De Vlaamse regering, de stad Antwerpen en de haven van Antwerpen investeren de komende jaren 1,25 miljard euro in 18 overkappings- en leefbaarheidsprojecten op en rond de Antwerpse ring. De investering moet de overlast van de snelweg voor omwonenden gevoelig verminderen.

Het grootste deel van de investering gebeurt in het noorden van de stad, in het projectgebied van de Oosterweelverbinding, maar ook ter hoogte van het Antwerpse Zuid en Nieuw Zuid zal er de komende jaren veel veranderen. Een overzicht van de geselecteerde leefbaarheidsprojecten…

230 miljoen euro voor project ‘Knoop Zuid’

Zo wordt de ontwikkeling van de zogenaamde Knoop Zuid verder uitgetekend. De A12 die op die knoop toekomt, wordt over een lengte van 620 meter overkapt ter hoogte van de Jan De Voslei op het Kiel. Die ingreep moet de wijk niet alleen groener maken, maar zorgt er ook voor dat ze meer aansluiting vindt bij het Zuid en het Nieuw Zuid. Behalve die investering van 145 miljoen euro wordt er ook 30 miljoen euro vrijgemaakt om Knoop Zuid te ‘verparken’ en het fietsnetwerk door te trekken.

Tussen Knoop Zuid en de Generaal Lemanstraat worden de ringzones bovendien ingekapseld. Zo wordt er een snoer van groene buffers en fietspaden gecreëerd langs de Antwerpse ring. Er wordt ook geïnvesteerd in waterbeheer. Kostprijs van dat project: 55 miljoen euro.

71 miljoen euro voor projecten ‘Scheldebalkon’ en ‘Scheldebrug’

De kaaizone tussen de bedrijvenzone Blue Gate en het Nieuw Zuid, ter hoogte van de Kennedytunnel, wordt ingericht als een schakel voor zachte mobiliteit. De kostprijs voor het zogenaamde ‘Scheldebalkon‘ wordt geraamd op 22 miljoen euro.

Ter hoogte van de D’Herbouvillekaai wordt er 49 miljoen euro vrijgemaakt voor de Scheldebrug, een fietsersbrug die linker- en rechteroever met elkaar verbindt.

De geselecteerde leefbaarheidsprojecten worden nu verder uitgewerkt, zodat de werken hopelijk al volgend jaar van start kunnen gaan.