Hotspot op ’t Zuid: Muhjo

Het Antwerpse Zuid staat bekend als een trendy uitgaansbuurt, maar het is dankzij de grote musea ook een trekpleister voor wie van kunst houdt. Sinds de komst van Muhjo vinden ook liefhebbers van juweelontwerp er hun weg naartoe.

Muhjo = Museum voor Hedendaags Juweelontwerp

Muhjo staat voor Museum voor Hedendaags Juweelontwerp, maar een echt museum is het niet. Toen het in oktober 2014 de deuren opende, wilde eigenaar Stijn Van der Auwera vooral een verkoopplatform bieden aan getalenteerde, hedendaagse ontwerpers. Mensen zoals hijzelf.

Vandaag runt hij een bloeiende juwelenzaak met ontwerpen van kunstenaars van over heel de wereld. “Muhjo is geen klassieke juwelenzaak,” zo legt hij uit. “Bij ons vind je juwelen in heel uiteenlopende vormen en materialen. Dingen die je bij een traditionele juwelier niet zal vinden. Natuurlijk kan je trouwringen op maat laten maken, maar je vindt hier ook heel experimentele ontwerpen: glazen oorbellen, kartonnen ringen en ontwerpen in marmer of kunststof, bijvoorbeeld.”

Muhjo stelt collecties van meer dan 35 ontwerpers uit binnen- en buitenland tentoon. Regelmatig treedt het zelfs even buiten de oevers van het juweelontwerp. Dan worden er schilderijen of beeldhouwwerken van een lokale artiest geëxposeerd. “De knipoog naar de musea hier in de buurt is dus niet zo vergezocht,” lacht Van der Auwera.

Flagshipstore van stAen

Wie van eigentijdse en minimalistische sieraden houdt, komt in het pand in de Volkstraat in een klein paradijs terecht. Voor Van der Auwera is Muhjo meer dan dat. Het is ook de flagshipstore en het atelier van zijn eigen juwelenmerk stAen, dat eigentijdse en speelse juwelen in heel uiteenlopende materialen maakt.