Heraanleg tweede deel van Gedempte Zuiderdokken gestart

“Wat Central Park is voor New York, wordt het park op de Gedempte Zuiderdokken voor Antwerpen Zuid”, liet schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder net voor Kerst optekenen in Gazet van Antwerpen. Een beetje voortvarend wellicht, maar het toont hoe trots ze is op de plannen voor de voormalige parking van ’t Zuid.

Het gloednieuwe park wordt aangelegd bovenop de drie voormalige dokken: het Steendok, het Kooldok en het Schippersdok. De werken bovenop het Steendok zijn inmiddels in een laatste fase aanbeland en moeten tegen de lente van dit jaar klaar zijn. Vandaag starten ook de voorbereidende werken ter hoogte van het Schippersdok – het centrale deel van de 9 hectaren grote Zuiderdokken. “Dit wordt de groene long van Antwerpen Zuid”, aldus De Ridder in Gazet van Antwerpen. “Met de start van de werken aan het Schippersdok komt er maar liefst 32.000 vierkante meter aan groene ruimte bij. Dat is drie keer de Groenplaats.”

De plannen voor het middenstuk van het park voorzien een grote centrale grasweide van 7.800 vierkante meter en twee waterbassins van 85 meter lang. Er komen ook grote cirkelbanken waaraan mensen kunnen picknicken, en een wandelpromenade tussen twee rijen inheemse bomen. Daarvoor worden de bestaande platanen aangevuld met linde, iep, zomereik en els.

Tegen de lente van 2023 moeten de werken bovenop het oude Schippersdok klaar zijn. Het hele park is er tegen de zomer van 2024.