Expo Claude Samuel Zanele inspireert reeks events in het FOMU

Zopas is het Fotomuseum gestart met een reeks events die nauw aansluiten bij de thematiek van de tentoonstelling Claude Samuel Zanele, die nog tot en met 10 februari 2019 loopt in het FOMU. De evenementen draaien allemaal rond gevoelige thema’s zoals gender, huidskleur en geaardheid. Curator met dienst is de Brusselse schrijfster Melat Gebeyaw Nigussie.

In de expo Claude Samuel Zanele richten Claude Cahun, Samuel Fosso en Zanele Muholi de lens op zichzelf. Zo kaarten ze elk op hun eigen manier en vanuit hun eigen identiteit politieke, raciale en genderkwesties aan. Heel wat stof tot nadenken, en daarom organiseert het FOMU in de marge van de expo enkele nieuwe activiteiten. Zo zijn er onder meer de persoonlijke rondleidingen onder de noemer ‘New Narratives’ en inspirerende one-on-onegesprekken tijdens ‘Body Talks’.

New Narratives: persoonlijke rondleidingen

Tijdens New Narratives nodigt het FOMU een gastspreker uit. Die neemt je mee op een heel persoonlijke rondleiding door de collectie en vertelt je vanuit zijn of haar eigen ervaringen en aanpak wat de beelden bij hem of haar oproepen. Als deelnemer word je uitgenodigd om mee te denken over die nieuwe betekenissen en erover in gesprek te gaan met elkaar.

  • 8 December: New Narratives Rondleiding met Anissa Boujdaini
  • 19 December: New Narratives Rondleiding met Jaouad Alloul
  • 9 februari 2019: New Narratives Rondleiding met Nyiragasigwa Hens

Body Talks: gevoelige gesprekken

Conversaties over huidskleur, gender en geaardheid verlopen nog te vaak ongemakkelijk en stroef. FOMU wil dat patroon doorbreken. Via grensverleggende one-on-one gesprekken over gevoelige thema’s, de zogenaamde body talks, worden thema’s als lichaam, kijken en bekeken worden en hoe we ons door de wereld bewegen, bespreekbaar gemaakt.

  • 19 december:  Body Talks met Jaouad Alloul over de evolutie naar een non-binaire wereld
  • 16 januari 2019: Body Talks met Rachida Aziz – ‘F*ck the patriarchy’