Kunstexpo op Circulair Zuid: Circularity

Nog tot en met zondag 2 december kan je op het pas geopende Circulair Zuid de expo ‘Circularity’ bezoeken. De tentoonstelling over – je raadde het al – circulariteit wordt gecureerd door Yirka De Brucker.

Circularity is de eerste van vele tentoonstellingen die Gallery Sofie Van de Velde en PLUS-ONE Gallery, die ook een galerie hebben op Nieuw Zuid, organiseren op de site van Circulair Zuid. Via verschillende exposities het hele jaar door willen ze kunst naar de jonge wijk brengen.

Kunst met gerecupereerd materiaal

Deze eerste tentoonstelling in het met scheepscontainers opgetrokken gebouw van Plein Publiek presenteert werk waar concepten van gerecupereerd materiaal en circulariteit centraal staan. Circularity brengt creaties van kunstenaars zoals Kasper De Vos, Rein Dufait, het duo Van de(n) Bosch Moortel en Ria Pacquée.

De kunstenaars van Circularity

Kasper De Vos (°1988) maakt levendige en absurde collages, schilderijen en sculpturen van gerecupereerd materiaal. Zijn werken zijn humoristische reflecties over onze consumptiemaatschappij en cultuur. Vaak gaat het over culturele voedingsgewoontes, maar hij heeft het ook over overproductie en de overvloedige afval in onze samenleving.

Het werk van Rein Dufait (°1990) cirkelt rond de tegenstelling natuur-cultuur, een discrepantie die hij ongedaan wil maken. Zijn werken zijn delicaat en licht. De materialen waarmee hij werkt, soms zwaar en log. De werken die op Circularity te zien zijn, versterken elkaar en staan in relatie met het idee van bouwen en ruimtelijkheid. De kunstenaar creëert ook extra ruimtelijkheid. Hij treedt zo in dialoog met de manier waarop het gebouw van Plein Publiek de uit containers opgetrokken ruimtes verdeelt.

Het duo Van de(n) Bosch Moortel, (°1983-°1991) presenteert voor het eerst vijf trio- ensembles van drie iconische designvormen: een stoel, een tafel en een lamp. Elk ensemble is vervaardigd uit onderdelen die in het atelier argeloos rondslingeren. Toch hebben zevia performances, installaties of sculpturen eigenlijk al een lange voorgeschiedenis.

In haar ‘street ramblings’ distilleert Ria Pacquée (°1954) de dagdagelijkse realiteit. Met de video Running Around (2015) brengt ze een absurde variatie van een ‘Urban Trail’. Ze dwaalt door Antwerpen en loopt cirkels rond verschillende plekken en objecten die verdwijnen in het stedelijke landschap.