Plein Publiek maakt van Nieuw Zuid pionier in circulaire economie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf begin oktober is Antwerpen een nieuwe hotspot rijker. Dan gaan in de wijk Nieuw Zuid de deuren open van Circulair Zuid, een hippe en trendy buurthub waar circulariteit, duurzaamheid en co-creatie centraal staan. Met Plein Publiek als voorname partner hoeft er geen twijfel over te bestaan dat Circulair Zuid hip, hot en happening wordt. Allen daarheen!

Circulair Zuid wordt een multidisciplinaire ontmoetingsplek

Circulair Zuid mikt op een unieke totaalbeleving voor jong en oud. Het wil een innovatieve en participatieve ontmoetingsplek zijn voor wie wil experimenteren met de circulaire economie en wil bijdragen aan een duurzame toekomst. Op die manier wil het een katalysator zijn op het vlak van circulairiteit, in de hoop dat een aantal experimenten, start-ups en pop-ups tijdens die periode voet aan de grond krijgen in Nieuw Zuid en van daaruit de rest van de stad inspireren met circulaire ideeën.

Steun van de Europese Unie

Circulair Zuid is een initiatief van Stad Antwerpen, met subsidies van het Europese Urban Innovative Action-fonds. Dat wil duurzaam gebruik van energie, water, afval en materialen stimuleren en de co-creatie van een circulaire dynamiek tot stand brengen in Nieuw Zuid, dat zich steeds nadrukkelijker ontpopt tot de Antwerpse wijk van de toekomst.

Voor de realisatie van het multidisciplinaire project slaat het stadbestuur de handen in elkaar met verschillende gespecialiseerde bedrijven en organisaties: EnergyVille/VITO, Ecopower, Digipolis, Imec, Circuit (de nieuwste spin-off van De Kringwinkel Antwerpen) en Congé, de succesvolle groep achter het hyperpopulaire Plein Publiek. Het moge duidelijk zijn: genieten wordt ook een belangrijke pijler van Circulair Zuid.

Serre omringd door witte zeecontainers

Tot voor kort vond je de evenementenlocatie van Plein Publiek tussen de Fierensblokken aan de Nationalestraat. Vanaf oktober staat de signature serre in het uiterste zuiden van de stad, in de uithoek van de wijk Nieuw Zuid. Het exclusieve uitzicht op de Schelde krijg je er gratis bij.

A post shared by circuit (@circuit.antwerpen) on

De nieuwe locatie wordt een architectonisch hoogstandje waarin alles draait om circulariteit. Zo worden milieuvriendelijke parketvloeren gelegd door Noble Floors. Waterlink plaatst een gigantische waterzuiveringsinstallatie die gebruikt leidingwater omzet in drinkwater. Het weelderige groen in de serre wordt verzorgd door Urban Crops, dat er jaarlijks 120.000 planten zal kweken op basis van pesticide-vermijdende LED-technologie.

Aan het succesrecept van de serre verandert niet zo heel veel. Het is nog steeds de place to be voor een avondje uit, een concert of een live-event, maar binnenkort stap je er ook binnen in Zouterover. Dat is het kersverse restaurant van Nick en Kevin, de winnaars van het populaire VIER-programma ‘Grillmasters’. In hun open keuken kegelen ze vlees, vis en lokaal geteelde groenten op een houtgestookt vuur. Die toveren ze vervolgens om in heerlijke shared plates of knapperige flatbreads.

A post shared by Zouterover (@zouterover) on

Rond de serre staan een heleboel witte zeecontainers, die samen het grootste 360° projectiescherm van België vormen. Op het binnenplein van 900 vierkante meter word je als bezoeker ondergedompeld in een panoramisch visueel landschap dat onder meer door de studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten wordt vormgegeven. Op de tweede verdieping vind je een trendy bar met uitzicht op de Schelde.

Containers boordevol circulaire creativiteit

In de containers tref je de werk- en verkoopruimten aan van heel wat inventieve creatievelingen, ontwerpers en ondernemers die in hun producten en diensten de nadruk leggen op circulariteit en op de herbestemming van materialen zoals textiel, glas en metalen. Zo tovert Tom Duhoux van HNST oude en versleten jeansbroeken om tot de meest duurzame jeanscollectie en Sebastiaan de Neubourg van W.r.yuma maakt de hipste zonnebrillen uit oude autodashboards, PET-flessen en gerecycleerd bamboe.

Kringwinkel Antwerpen lanceert Circuit

Onder de naam Circuit wil De Kringwinkel Antwerpen een platform bieden aan circulaire ondernemers en makers. Sociale tewerkstelling is en blijft een belangrijke pijler, maar je kan er ook muzikanten, artiesten en performers tegen het lijf lopen en talrijke onderzoekers en sprekers komen er hun kennis delen over circulaire economie.

Buurtbewoners kunnen bij Circuit terecht voor huis-, tuin- en keukenateliers, repaircafés en uitleendiensten. Ze kunnen er materiaal delen, lenen, herstellen en hergebruiken. Ze kunnen er ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Geregeld slaan Circuit en Plein Publiek de handen in elkaar om buurtmarktjes, maker-events en circulaire speaker-corners op poten te zetten. Op die manier maken de buurtbewoners kennis met de circulaire wereld én worden jonge ondernemers geïnspireerd, gemotiveerd en ondersteund om hun circulaire initiatieven te introduceren bij een breed publiek. (Ter info: geïnteresseerde bedrijven kunnen nu al contact opnemen via info@pleinpubliek.be)

Circulair Zuid is ook de plek waar de studenten van de KdG Hogeschool hun masterclass creatief ondernemen zullen volgen.

Kunst krijgt belangrijke rol in Circulair Zuid

Tot slot krijgt ook kunst een belangrijke plek in Circulair Zuid. Eén van de containers zal dienstdoen als tentoonstellingsruimte, galerie of kunstatelier, maar er worden ook talloze nocturnes en veilingen georganiseerd. Daarnaast kan je er diverse artistieke installaties ontdekken en worden er veelbelovende samenwerkingen op poten gezet met musea en prominente namen uit het artistieke landschap. Zo verzorgen Plus One Galerie en Sofie Van De Velde een satellietexpositie onder het curatorschap van de jonge Nadia Bijl.