Boris Devis opent meest hedendaagse galerij op Nieuw Zuid

Everyday Gallery (YYY), zo heet de galerij voor beeldende en toegepaste kunst die Boris Devis deze week opent in Nieuw Zuid. Radicale vrijheid in denken en doen moeten van zijn nieuwe geesteskind de meest hedendaagse galerij ter wereld maken.

Boris Devis, oprichter van Goldwood en bij het grote publiek bekend van het Vier-programma Stukken van Mensen, wil zich in zijn Everyday Gallery (YYY) niet laten beperken tot de gevestigde waarden van de design- en kunstwereld: “Wat me boeit, zijn creatievelingen die een sterke persoonlijkheid in hun werk leggen en zo de tijdsgeest en maatschappelijke context weten te vatten.”

Galerij ontworpen door POLO Architects

Als locatie voor zijn vernieuwende galerij koos Boris Devis voor Nieuw Zuid. Hij zal er een gloednieuw pand van 350 vierkante meter betrekken, dat ontworpen werd door POLO Architects. Omdat Nieuw Zuid een heel nieuwe wijk is en nog weinig historiek heeft, sluit ze perfect aan bij de filosofie van de galerij.

“De plek is als een onbeschreven blad dat in alle vrijheid kan worden ingevuld”, aldus Devis. “Bovendien zal de nieuwe Antwerpse wijk de komende jaren ongetwijfeld uitgroeien tot een topbestemming voor mode- en kunstfanaten.”

Het pand ligt bovendien pal tussen de galerijen van Sofie Van de Velde en Tim Van Laere. “Met die galeristen, die hun strepen in de kunstwereld al verdiend hebben, voel ik een sterke affectie. Tegelijk zullen we sowieso elk onze eigen koers varen, en zal ik me makkelijk van hen kunnen differentiëren”, vertelt Devis.

Eerste expo: In Real Life

De eerste tentoonsteling in de nieuwe galerij zal In Real Life heten. Het wordt een groepstentoonstelling die 2019 ziet als een tijdscapsule en een designreferentie voor de toekomst. De expo presenteert werk van mensen met een achtergrond in de kunstwereld, zoals Tom Volckaert of Stef Van Looveren, maar ook creatievelingen met een achtergrond in design, zoals Anna Aagaard Jensen en Thomas Ballouhey, komen aan bod.

“Stuk voor stuk doorbreken ze de formele voorschriften zoals we die tot nu toe kenden”, legt Devis uit. “Een opschuiving in de generaties zorgt ervoor dat ze komaf durven maken met de schone schijn, en dat het conformisme aan de kant kan worden geschoven.”

Voor Devis moet In real life als een concept dienen nog voor het daadwerkelijk een concept wordt. “Vijf jaar geleden konden deze werken nog niet worden gemaakt”, zo vertelt hij. “Ze passen bij de tijdsgeest, waarin de virtuele wereld en augmented reality om de hoek loeren en waarin sociale media en globalisering creatievelingen stimuleren om een zeer sterke, persoonlijke identiteit te ontwikkelen.”

Die nieuwe stroming met haar vaak rudimentaire, laagtechnologische vormentaal wordt ook wel acid design genoemd.

Wisselwerking met alfa.brussels

Boris Devis beleeft overigens drukke tijden. Pas enkele maanden geleden lanceerde hij alfa.brussels. Vanuit een passie voor de zogenaamde ‘functionele kunst’ nodigt hij creatievelingen uit in zijn kunstenaarsresidentie in Zaventem Ateliers om er samen nieuw werk te maken. Dat ze dat werk nu eventueel kunnen tonen in Everyday Gallery (YYY) maakt de cirkel rond. Hoewel Goldwood, alfa.brussels en Everyday Galery (YYY) in eerste instantie los van elkaar functioneren, kunnen er in de toekomst wel wisselwerkingen ontstaan.

Everyday Gallery (YYY) opent op 17 mei de deuren in de Jos Smolderenstraat, nummer 18.