4 eenvoudige tips om duurzamer te wonen

hand met regendruppels

Duurzamer wonen hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Met deze tips verminder je op een eenvoudige manier je energieverbruik.

1. Stop die stille verbruikers

Stille verbruikers, ofwel elektrische apparaten die continu op stand-by staan, kunnen tot één vijfde van je energiefactuur bepalen. Sluit daarom je microgolf, koffiezet, pc, … aan op een stopcontact met schakelaar zodat je de toestellen tussendoor makkelijk kan uitzetten. Ook opladers van gsm’s die ongebruikt achterblijven in het stopcontact blijven energie verbruiken. Dit kan je makkelijk verhelpen door gebruik te maken van opladers die zichzelf automatisch uitschakelen.

2. Deksel erop

Ook tijdens het koken kan je op een zeer eenvoudige manier energie besparen. Hoe je dit doet? Simpel, door steeds te koken met het deksel op de pot. Dit kan tot 25 procent kookenergie besparen én je hoeft de afzuigkap minder te gebruiken. De meeste mensen gebruiken trouwens ook teveel water bij het koken. Volgende keer een beetje minder?

3. Diepvriezer een graadje hoger

Vaak worden diepvriezers ingesteld op een te lage temperatuur, waardoor ze meer gaan verbruiken. De optimale temperatuur voor een diepvriezer is -18 graden. Bij te lage temperaturen, treedt er ijsvorming op. En dat ijslaagje vergt meer energie. Vanaf een ijslaag van 2 millimeter wordt er tot 10 procent extra energie verbruikt. Laat de diepvriezer dus niet te koud worden!

4. Deel je kliekjes uit

Het gebeurt je misschien wel vaker: je hebt een heerlijke maaltijd gekookt en zit achteraf met een berg overschot. Niet getreurd! Ook daar bestaat een milieu- en portemonneevriendelijke oplossing voor! Zo kan je via thuisafgehaald.be je heerlijke maar overtollige maaltijden verkopen tegen een klein prijsje.

 

Bron