“Ctrl X + Ctrl V”: collagekunst in Barchel

Dat Nieuw Zuid een kunstige buurt is, dat staat buiten kijf. Sinds de buurt haar eerste bewoners mocht verwelkomen, openden er al een handvol kunstgalerijen de deuren. Denk maar aan de Tim Van Laere Gallery of de galerie van Sofie Van de Velde. Stuk voor stuk grote namen in de kunstwereld, die liefhebbers naar Nieuw Zuid trekken.

 

Het artistieke kantje van Nieuw Zuid zie je overigens niet enkel in de grote kunstgalerieën, maar het schuilt vaak in een klein hoekje. Wie al in het gloednieuwe restaurant Misera is geweest, weet waarover we spreken. En wie wel eens in Barchel komt, ook. De populaire lunchbar heeft namelijk ook een kunstig kantje: de uitbaters geven regelmatig een forum aan beginnende of nog minder bekende kunstenaars. Ideaal voor wie op zoek is naar  onverwachte pareltjes.

Tot eind november kan je er bijvoorbeeld genieten van de expo “Ctrl X + Ctrl V”, een reeks collages van de Berchemse kunstenares slash kostuumontwerpster Eva De Mul. “Het is de eerste keer dat ik enkel met mijn collages naar buiten kom”, aldus De Mul. “In de lente van 2021 deed ik een expositie met enkele van mijn schilderijen en had er toen twee collages bijgezet. Daar kwamen spontaan heel fijne reacties op. Zo is het beginnen sudderen om ook eens alleen met de collages naar buiten te komen.”

My Personal Space, een collagewerk van Eva De Mul
My Personal Space, een van de werken van Eva De Mul die momenteel in Barchel hangen

Hoe ben je in Barchel terechtgekomen?

“Dat is via Alexia Struye gelopen, de oprichtster van The Female Artist Club. Tot voor kort hingen er foto’s van haar in Barchel. Via mijn man Dimitri kwam ze op mijn Instagramprofiel en mijn website terecht en ze was meteen fan van de collages die ik tijdens de lockdown maakte. Ze kwam met het voorstel voor een tijdelijke expo in Barchel. Sofie, de eigenares van Barchel was ook meteen enthousiast en overtuigd.”

Hoe ben je met je collages begonnen?

“Ik maakte als kind al collages, samen met mijn zus Barbara. Als er een vriendinnetje jarig was, dan kreeg die geen kaartje, maar een collage. Eigenlijk heb ik collages maken altijd als een ontspannend tijdverdrijf gezien. Toen de kinderen klein waren en veel aandacht vroegen, had ik er geen tijd voor, maar sinds ik een opleiding schilderkunst heb gevolgd, ben ik er weer meer mee bezig.”

“Weet je, ik sta heel gulzig in het leven. Ik denk dat collages maken daar een van de vele gevolgen van is. Door mijn drukke leven kom ik er niet altijd toe om rustig en duchtig achterstallige lectuur door te nemen. Die stapelt zich vervolgens op, tot de berg dreigt om te vallen en ik een deel moet weggooien. Dan ga ik op zoek ga naar parels die absoluut niet op de papierstapel mogen belanden. Ik filter eruit wat ik op dat moment doorvoel. Het liefst combineer ik hedendaagse, actuele beelden met retroprenten, papier uit oude magazines op een achtergrond van bladzijdes uit oude boeken met een mooie typografie of universele landschappen. Doordat deze beelden in een collage een nieuw mogelijk geheel vormen, zie je als vanzelf dat alles zich herhaalt.”

Waar vind je je inspiratie?

“Vaak is kleur mijn leidraad. Het liefst kleur ik mijn collages nog wat bij of schilder ik stukken weg. Collages zijn voor mij een manier om met onze wispelturige werkelijkheid om te gaan. Soms zou ik de doordenderende wereld even een halt willen toeroepen. Ik weet dat dat niet kan, maar via mijn collages probeer ik het toch te doen.”

Bedankt dat je ook voor ons even wilde stilstaan, Eva. Succes met de expo. Wij komen zeker kijken!

De collages van Eva De Mul hangen nog tot en met 30 november in Barchel op Nieuw Zuid. Barchel is open van dinsdag tot en met zaterdag, telkens tot 17u.