Architalks Aflevering 6: Lone Wiggers

Aflevering 6 van de Architalks-serie brengt Lone Wiggers, partner en architecte bij C.F. Møller.

Het Deense C.F. Møller behoort tot de oudste en grootste architectenbureaus van Scandinavië. Samen met het Belgische BRUT ontwierpen ze voor Nieuw Zuid een tachtig meter hoge toren.

Genius Loci

“Ik vind het belangrijk om de plaats te begrijpen waar ik bouw, om de plek te lezen en de ziel ervan te herinterpreteren. In de architectuur gebruikt men daarvoor de term genius loci, wat Latijn is voor de geest van de plek”, zegt Lone Wiggers. “Zo hebben we Antwerpen bestudeerd en een ontwerp afgeleverd dat volgens ons heel Belgisch is. De bakstenen verwijzen naar de typisch Belgische roots. Het diverse horizontale, levendige sociale weefsel dat Antwerpen Zuid typeert, vertaalden we naar een verticaal sociaal leven in de toren. Daarvoor creëerden we collectieve ruimtes, waaronder een daktuin en een zeer ruime inkomhal die ook als ontmoetingsruimte fungeert.”

Woontoren Scheldezicht op Nieuw Zuid Antwerpen, ontworpen door C.F. Møller

Tijdloos design

“De geschiedenis van de architectuur is een van mijn grootste inspiratiebronnen. Honderd jaar geleden had Scandinavië weinig geld, middelen en materialen. Onze bouwwerken waren door de omstandigheden zeer eenvoudig. Uiteindelijk werd Denemarken een rijke welvaartsstaat, maar we bleven wel vasthouden aan eenvoudige en strakke ontwerpen. Ik houd meer van een simpel tijdloos design dat decennia meegaat, dan van een modieus gebouw dat men na enkele jaren beu is.”

Scheldezicht

“Het gebouw biedt appartementen met alle comfort en voorzieningen. Terrassen en balkons die omgevormd kunnen worden tot extra kamer of wintertuin, creëren private buitenruimtes. Uiteraard wordt het zicht in de appartementen spectaculair, echt fantastisch. Je kan de hele plaats, de stad, de hele streek haast, begrijpen door simpelweg een blik uit het raam te werpen. De lichtinval in de appartementen wordt ongelooflijk. Ik zou hier zelf heel graag wonen”, besluit Wiggers.