M HKA zorgt voor nieuwe architecturale landmark op Antwerpse Zuid

Het M HKA – het Antwerpse museum voor Moderne Kunst – gaat verhuizen. Het ruilt de huidige locatie in voor de plek waar nu het Hof van Beroep staat, twee straten verder. Het verouderde gerechtsgebouw, dat dateert uit 1973, zal afgebroken worden om plaats te maken voor een in het oog springend nieuwbouwproject.

Het M HKA wilde al enige tijd uitbreiden, maar zag haar plannen gestuit door de muren van het huidige gebouw. Het ambitieuze nieuwbouwproject waarvoor nu gekozen wordt, biedt met zijn 20.000 vierkante meter grondoppervlakte veel meer perspectieven. Volgens Bart de Baere, directeur van het M HKA, zorgt het nieuwe museumgebouw voor een verdubbeling van de infrastructuur. Dat maakt onder andere een permanente collectiepresentatie mogelijk. Tot op heden heeft het M HKA die mogelijkheid niet. “Met het nieuwe museumgebouw krijgt Antwerpen een architecturale landmark die symbool staat voor openheid, verandering, internationaliteit en diversiteit.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenwerking tussen Stad en Vlaamse Overheid

Voor het nieuwe museum slaan de Vlaamse gemeenschap en de Stad Antwerpen de handen in elkaar. De Vlaamse overheid staat in voor de bouwkosten en neemt het beheer op zich. De kostprijs van de bouw wordt geraamd op 65 miljoen euro. De stad brengt op haar beurt de grond in en voorziet 18 miljoen euro om de Gedempte Zuiderdokken voor het museum aan te leggen. De plannen om van ‘de voortuin van het museum’ een aantrekkelijke groene ruimte te maken, die staan al een tijdje in de steigers.

Vlaams minister van cultuur Sven Gatz maakt zich sterk dat het nieuwe museum in 2024 kan openen. Wie het museumgebouw zal ontwerpen, is nog niet bekend. Later dit jaar wordt er een architectuurwedstrijd uitgeschreven onder leiding van de Vlaamse bouwmeester. Die moet tegen 2019 een ontwerp opleveren.

Kunstliefhebbers hoeven overigens niet te vrezen. De hinder voor de bezoekers blijft beperkt. Tijdens de werken blijft het huidige museum open. Bovendien behoudt het M HKA zijn centrale locatie op de populaire museumas in het Antwerpse Zuid, vlakbij het Fotomuseum en het Museum voor Schone Kunsten.