Voer voor caffeïnejunkies: 5 leuke koffiebars in en rond Nieuw Zuid

De Antwerpse haven is al een aantal eeuwen een van de belangrijkste draaischijven van de koffiehandel: vanuit de hele wereld worden tonnen van het zwarte goud naar hier verscheept en ook wat opslag en bewaring betreft, staat de Koekenstad aan de top. Niet verwonderlijk dus dat je nergens in Vlaanderen meer leuke en hippe koffiebars vindt als hier.

Wij gingen op pad vanuit Nieuw Zuid en kwamen tijdens onze wandeling deze leuke plekken tegen…

Barchel

De dichtstbijzijnde koffiebar voor wie op Nieuw Zuid woont: deze koffie- en lunchplek ligt pal in het midden van de centrale Jos Smolderenstraat. Hier vind je behalve good food ook heerlijk sterke koffie.

Tip: bestel de flatbread avocado bij je koffie. Of nee, de gehaktballetjes met harissa. Of nee, de bagel met gegrilde halloumi. (Voorzie wat tijd, want je gaat hier even zitten.)

http://www.barchel-antwerp.be

Butchers Coffee

Twee jaar geleden toverden Dave Haesen en Paolo Guffens een oude slagerij om in een trendy koffiebar. Over de naam moest niet te lang nagedacht worden: Butchers Coffee was geboren. De eigenaars leerden de kneepjes van het vak in koffiebars over heel de wereld: van bars in Melbourne en Vancouver tot in Caffènation, misschien wel de bekendste koffiebar van ’t land.

Tip: Bestel hier op een zonnige dag een Butchers Breaky en een flat white en zet je op het terras. Net alsof je in Melbourne bent. No worries.

http://www.butcherscoffee.be/

Kolonel Coffee

Nog een topadres op wandelafstand van Nieuw Zuid: Kolonel Coffee. De specialty koffiebar ligt op de hoek van de Montignystraat en de Troonplaats. Behalve met zijn zonovergoten terras maakt eigenaar Kobe Van Gaveren indruk met zelf gebrande koffie en heerlijk gebak. En met een prachtige muurtekening van Charlotte De Cock op de gevel.

Tip: zet je op een regenachtige dag met je favoriete koffie (of thee, want dat vind je hier ook) en een krant in een van de zeteltjes voor de grote ramen. Nergens kan je meer genieten van de schoonheid van een druilerige dag.

http://www.kolonelcoffee.be

Texas Coffee

Deze plek is nog maar een jaar open, maar de eigenaars slaagden er tamelijk snel in om naam te maken voor hun zaak. Hier vind je immers de duurste, de dodelijkste en de meest calorierijke koffie van de stad. Dit is een koffiebar in Amerikaanse stijl: alles is hier over-the-top. Geen gezonde slaatjes en Chiazaadjes, maar good old straffe koffie en een stevig Amerikaans ontbijt waar je drie dagen op kan teren.

Tip: De coffee cones – ijshoorntjes met chocolade waarin koffie geserveerd wordt – zijn een treat. Zowel voor je ogen als voor je smaakpapillen.

https://www.facebook.com/texascoffee.be/

 

Charlie’s

Schuin tegenover Texas Coffee vind je koffiebar Charlie’s, genoemd naar eigenares Charlotte Mondelaers. Hoewel het concept vorig jaar een award voor beste koffiebar van Vlaanderen en Brussel 2017 in de wacht sleepte, is Charlie’s meer dan enkel latte’s en cappuccino’s. Sinds april van dit jaar is Charlie’s zelfs een guesthouse: enkele huizen naast de koffiebar kan je overnachten in een oase van rust en luxe.

http://www.charliesantwerpen.be