Duurzaam project op poten zetten? Daar looft de stad een premie voor uit.

De stad Antwerpen wil een voortrekkersrol spelen op het gebied van duurzaamheid. Daarom heeft ze het projectenfonds duurzame stad in het leven geroepen. Via het fonds wil de stad vernieuwende en inspirerende projecten een financieel duwtje in de rug geven. Wie een innovatieve bijdrage wil leveren aan de verduurzaming van de stad, kan daarvoor dankzij het fonds tot 15.000 euro steun krijgen.

 

De afgelopen vijf jaren steunde het projectfonds al zo’n 76 projecten in verschillende delen van de stad. Zo ontving de coöperatie De Volle Grond een subsidie voor ’t Dak van Pakt, de moestuin op, jawel, het dak van Pakt. Dankzij de steun kon de coöperatie meer inzetten op de communicatie naar kandidaat-leden. Een ander voorbeeld is wooncoöperatief ‘Collectief Goed’ in Merksem. Dat bouwde een deelhuis boordevol tuingereedschap waar alle bewoners een grasmachine en andere tools kunnen lenen.

De premies zijn niet enkel voorbehouden voor bedrijven of instanties. Ook bewoners die een goed idee hebben komen in aanmerking. Jaarlijks verdeelt de stad zo’n 100.000 euro, met een maximum van 15.000 per project. Mogelijke thema’s voor projecten zijn onder andere energie, mobiliteit, luchtkwaliteit, stedelijk groen, water en voeding. Als je voor je idee samenwerkt met bewoners of de gebruikers optimaal betrekt in je project, dan heb je allicht een streepje voor.

Heb je een idee voor een project? Dien het dan in via het online inschrijvingsformulier. Er zijn drie indieningsrondes: voor 1 februari, voor 15 mei en voor 15 oktober.

Een jury, bestaande uit medewerkers van Stadsmakers, Universiteit Antwerpen, KBC, Umicore Hoboken en de stadsdiensten Energie en Milieu, beoordeelt de dossiers en maakt een selectie van de projecten. De hoogst gerangschikte projecten krijgen, binnen het voorziene budget, een premie van het projectenfonds.

Meer info over het projectenfonds vind je op de site van Stadslab 2050.