Palazzo Verde is eerste woonproject in België dat stedelijke luchtkwaliteit verbetert

Na het gerenommeerde Havenhuis van Zaha Hadid krijgt ons land er opnieuw een landmark van internationale allure bij: Stefano Boeri, een van de meest toonaangevende architecten van het moment, ontwerpt voor de wijk Nieuw Zuid een indrukwekkend woongebouw. En hij doet dat in zijn kenmerkende duurzame stijl, die hem internationaal al heel wat prijzen opleverde: met heel veel groen.

Het nieuwe architecturale icoon op Nieuw Zuid zal ‘Palazzo Verde’ heten. Die naam is niet toevallig gekozen, want Boeri staat bekend voor zijn groene ontwerpen waarin de natuur centraal staat. Zijn Bosco Verticale in Milaan is een echt verticaal stadsbos: de twee woontorens van respectievelijk 110 en 76 meter hoog bevatten maar liefst 900 bomen en 15.000 struiken. In China werkt hij momenteel aan Forest City, een stadswoud met 40.000 bomen en meer dan een miljoen planten dat plaats zal bieden aan 30.000 inwoners.

Met Palazzo Verde, zijn allereerste ontwerp op Belgische bodem, zet Boeri die traditie verder: het gebouw wordt wellicht het groenste woonproject van ons land.

Ontwerpen als Palazzo Verde cruciaal voor de toekomst

Overal ter wereld wordt er nagedacht over hoe we steden groener kunnen maken. Dat maakt dat de idee van urban forests heel actueel is. “Hoe meer we de natuur kunnen incorporeren in onze steden, hoe meer we het hoofd kunnen bieden aan de klimaatverandering”, legt Stefano Boeri uit. “Denk maar aan de voordelen: betere luchtkwaliteit, minder energieverbruik, betere stedelijke biodiversiteit. En, niet onbelangrijk, een groene omgeving vergroot het geluksgevoel bij de mensen die er wonen. Al die voordelen maken dat groene ontwerpen zoals Palazzo Verde cruciaal zijn voor de komende jaren.”

“We zijn heel blij dat we zo een toonaangevende architect als Stefano Boeri hebben kunnen overtuigen om mee te stappen in het verhaal van Nieuw Zuid”, pikt Kristof Schellekens, woordvoerder van projectontwikkelaar Triple Living, in. “Hij past perfect binnen onze ambitie om van Nieuw Zuid een toonbeeld van hedendaagse toparchitectuur te maken. Het is ook vanaf het begin de bedoeling geweest om van Nieuw Zuid een zo groen mogelijke wijk te maken. Wanneer de ontwikkeling volledig afgerond is, zal er meer dan 12 hectaren extra groen zijnzullen ook meer dan 2.000 nieuwe bomen aangeplant zijn. En dat is nog zonder Boeri’s ontwerp gerekend. Dat moet de kers op de taart worden.”

Palazzo Verde zuivert meer dan 5 ton CO2 per jaar

Het L-vormige ontwerp voorziet een 60-tal appartementen met weelderig groen op de terrassen en de drie collectieve daktuinen. In totaal bevat het ontwerp 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten. Daarnaast wordt er ook een binnentuin van 360 m2 aangelegd. Uit berekeningen van botanisten en ingenieurs van Stefano Boeri Architetti blijkt dat de slimme architectuur van Palazzo Verde – met al haar bomen, struiken en planten – meer dan 5 ton CO2 per jaar kan zuiveren. Zo wordt het ontwerp het allereerste woonproject op Belgische bodem dat de stedelijke lucht zuivert en op die manier de strijd aangaat tegen luchtvervuiling en klimaatopwarming.

Volgens de planning van Triple Living zouden de eerste bewoners in het voorjaar van 2022 hun intrek kunnen nemen in Palazzo Verde.