Vierde expo voor Kati Heck in Tim Van Laere Gallery

Vandaag opent de hypergetalenteerde Kati Heck de deuren van haar expo ‘All My Friends Are Wild’. Het is al haar vierde solotentoonstelling in de Tim Van Laere Gallery. Verwacht je aan nieuwe schilderijen, foto’s en zelfs textielwerk en een bronzen beeld van één van de meest getalenteerde hedendaagse kunstenaars ter wereld.


De Duits-Antwerpse kunstenares Kati Heck werd geboren in Dusseldorf, maar verhuisde al op 18-jarige leeftijd naar Antwerpen. Tegenwoordig woont en werkt ze in Pulle. Haar schilderijen hebben iets van collages. Ze laat heel realistische beelden op een virtuose manier overlappen met soms cartooneske verwijzingen naar strips, films en zelfs pornografie. Ze combineert vaak heel uiteenlopende schilderstijlen op één doek. In haar werk vind je een bonte verzameling van voorwerpen, symbolen en figuren, voor wie ze vaak de inspiratie haalt uit haar eigen ervaringen. Zo portretteert ze graag mensen en dieren uit haar omgeving en ze doorspekt haar werk met surrealistische verwijzingen naar haar Duitse achtergrond. Humoristische toetsen met braadworsten en lederhosen zijn geen uitzondering. Haar werken doen denken aan de bars, dansers en acteurs van Otto Dix en George Grosz, maar refereren evengoed naar Jean-Michael Basquiat en de Oude Meesters.

Haar werk maakt deel uit van openbare collecties zoals die van het Antwerpse M HKA, het Gentse SMAK, het CAC in Malaga en het Centre Pompidou in Parijs. Recent opende ze solotentoonstellingen bij onder meer Sadie Coles in Londen, Corbett vs. Dempsey in Chicago en Mary Boone Gallery in New York.

Geïnspireerd door filosofe Donna Haraway

Voor haar nieuwe reeks werken laat Heck zich inspireren door de ideeën van filosofe Donna Haraway, die een grote impact heeft gehad op de hedendaagse sociale wetenschappen en wijsbegeerte door haar hoogst originele manier van denken. In haar boeken A Cyborg Manifesto en Staying with the trouble schetst ze verhalen in een fantastisch universum bevolkt door transfuturistische levensvormen. Net als Haraway onderzoekt Heck haar omgeving en vormt ze die om naar haar eigen bevindingen, narratieven en beeldtaal. Dit dadaïstisch proces komt zowel terug in haar figuren als woorden. 

‘All My Friends Are Wild’ is te bezoeken van 23 mei tot en met 6 juli 2019, in de nieuwe Tim Van Laere Gallery op Nieuw Zuid (Jos Smolderenstraat 50).