Pritzker Prize-winnaar Shigeru Ban ontwerpt voor het eerst in België

Nieuw Zuid start weldra met de bouw van BAN, het eerste Belgische woongebouw van Pritzker Prize-winnaar Shigeru Ban. Het project belooft een opvallende landmark te worden, met zijn in het oog springende ontwerp, zijn prachtige houten lijnenspel in de façade, én zijn magnifieke ligging aan de rand van het park.

“Ik wilde een plek creëren waar mensen tot rust kunnen komen”, legt Shigeru Ban uit. “Vandaar de keuze voor de ruime binnentuin. Een groene omgeving relaxeert. In Japan hebben we daar een term voor: Shinrin-yoku. Tot rust komen door jezelf onder te dompelen in het groen. Tegelijkertijd heb ik in het ontwerp ook gekozen voor veel houtaccenten. Niet alleen vanuit ecologisch standpunt. Het creëert ook een zekere warmte en huiselijkheid, die je in een gebouw zoals dit verwacht.”

BAN wordt een hybride constructie van beton, staal en hout, waarbij de houten gevelelementen een signatuurrol spelen. “De houten façade is echt mijn handelsmerk. Ik ben blij dat ik op deze manier mijn stempel kan drukken op het straatbeeld van Antwerpen”, zegt Ban.

Verbonden met de omgeving

De houten gevelaccenten maken van BAN echt een statement van een gebouw. Twee gebouwen eigenlijk, want het project omvat een woontoren met lagere aanbouw en een vrijstaand middelhoog gebouw rond een unieke binnentuin. De woontoren van 25 verdiepingen staat met de voeten in het park van Nieuw Zuid en rijst boven de site uit, waardoor de hogere verdiepingen ook genieten van vergezichten over Schelde en stad.

Ruime keuze aan diverse woningen

Behalve een echte blikvanger, wordt BAN ook een heel veelzijdig project. Naast met één tot drie slaapkamers, biedt het gebouw ook duplex penthouses. Ook wat indeling en afwerking van de appartementen betreft, trekt BAN het concept maatwerk tot in extremis door. De niet-dragende binnenmuren laten de bewoners nog een keuze in de eindindeling van de ruimtes. Ook de afwerking van vloeren, keukens en badkamers kan volledig naar eigen smaak worden samengesteld. Op de benedenverdieping is er ruimte voor kantoren en commerciële activiteiten.