Eerste buurtfeest voor Nieuw Zuid op 28 augustus

Nieuw Zuid krijgt weldra zijn allereerste buurtfeest. Op 28 augustus nodigen Alain Van Berlaer en Viviane Cammers van het buurtcomité alle buurtbewoners uit om samen te genieten van een gezellige namiddag op het centrale buurtplein.

“Ik woon hier ondertussen drie jaar”, legt Cammers uit, “en ik ben heel graag onder de mensen. Ik doe niets liever dan hier rondwandelen en met de buurtbewoners babbelen. Het idee voor een buurtfeest zit al jaren in mijn achterhoofd, maar de pandemie gooide roet in het eten. Nu voelen we dat het moment daar is om eindelijk samen iets te doen. Toen ik vorige week op het plein naar De Lettermarkt kwam, was het zo’n gezellig komen en gaan van mensen. Ik hoop dat ons buurtfeest net zo gezellig wordt.”

“Weet je, Nieuw Zuid is een heel internationale buurt”, voegt Alain Van Berlaer toe. “Hier wonen mensen met veel verschillende achtergronden vlak bij elkaar. Mensen die het vast goed met elkaar kunnen vinden, maar nog nooit de kans hebben gekregen om elkaar in een gezellige en positieve sfeer te ontmoeten. Daar willen we verandering in brengen. We willen de mensen van de buurt dichter bij elkaar brengen en zo de sociale cohesie versterken. We willen dat er een echt buurtgevoel groeit.”

Potluck-principe

De plaats voor het buurtfeest is het centrale Panamarenkoplein. Tussen 14u en 20u worden alle buurtbewoners van harte uitgenodigd om er gezellig samen te komen buurten. Het buurtcomité zorgt voor hapjes en drankjes, maar wie kan, mag ook zelf wat lekkers meebrengen. “We zijn volop in onderhandeling met enkele foodtrucks en zorgen voor een drankenstand, maar eigenlijk willen we graag voor het potluck-principe gaan, waarbij iedereen iets meebrengt van thuis, dat gedeeld kan worden”, aldus Van Berlaer. “Geen betere manier om mekaar te leren kennen dan via elkaars keuken.”

Veel steun uit de buurt

Het buurtcomité krijgt voor de organisatie steun van de stad Antwerpen en toen ze met hun idee voor het buurtfeest de ronde deden op Nieuw Zuid, bleek al snel dat Cammers en Van Berlaer niet alleen waren met hun enthousiasme. “Ik ken ondertussen heel wat mensen in de buurt en van velen hoor ik dat ze er graag bij zullen zijn”, zegt Cammers. “Ook de lokale middenstanders willen ons initiatief meteen mee ondersteunen. Bakkerij Dellafaille, die pas open is, helpt ons met koffie en ook café Den Tripel zal aanwezig zijn. Triple Living helpt ons met de organisatie en de mensen van Woonhaven zorgen voor kinderanimatie. Er komt zelfs een standje van het buurtinformatienetwerk (BIN).”

Eerste editie van hopelijk vele

Hoeveel buurtbewoners er naar het buurtfeest zullen komen, dat is een beetje afwachten. “We werken niet met reservaties of inschrijvingen. We willen dat het een gezellig en ongedwongen samenkomen wordt”, aldus Cammers. “Er wonen zo’n 2000 mensen op Nieuw Zuid. Als we op 28 augustus met 100 mensen zijn, dan ben ik al tevreden. Veel zal afhangen van het weer, zeker? Hoe dan ook, is het onze eerste keer. Op termijn, wanneer mensen weten wat ze kunnen verwachten, hopen we dat ons buurtfeest nog kan groeien. Maar dat is voor volgend jaar.” (lacht) 

Performers gezocht!

De organisatie van het buurtfeest hoopt volgens Van Berlaer ook nog uit te pakken met één of meerdere leuke performances, maar die liggen nog niet vast. “We weten dat er heel veel talent rondloopt op Nieuw Zuid. Hier heb je veel kunstenaars, muzikanten en performers. Mocht er iemand tijdens het feest iets willen tonen of opvoeren, dan mag die zich altijd melden via buurtcomiténieuwzuid@gmail.com.”

Het allereerste buurtfeest op Nieuw Zuid vindt plaats op zondag 28 augustus 2022, van 14u tot 20u, op het Panamarenkoplein. Allen daarheen!