Wadi
Bij zware regenval dreigen sommige delen van Antwerpen onder te lopen. Nieuw Zuid biedt de oplossing door de regen op te vangen in wadi’s. Wa’s da? Wadi’s zijn groene perkjes met waterabsorberende plantjes die het regenwater opvangen en geleidelijk laten doorsijpelen naar de bodem. Dit zorgt ervoor dat het teveel aan water geen overlast veroorzaakt én dat de bodem niet uitdroogt. Een win-win situatie.
Warmtenet
Nieuw Zuid is voorzien van een warmtecentrale, die gedeeld wordt door alle bewoners. Het warme water wordt op één centrale plaats geproduceerd en verdeeld naar de verschillende gebruikers. Dit maakt individuele verwarmingsketels overbodig. Bovendien kan het onderhoud centraal gebeuren. Zo wordt er zuiniger en efficiënter gewerkt en kan men de restwarmte recycleren om opnieuw warm water te produceren.
Hitte-eiland-effect
De overvloed aan beton en asfalt veroorzaakt een hitte-eiland-effect in steden. Overdag slorpt de steenmassa de warmte op en ’s nachts geeft ze die opnieuw vrij. Daardoor voelen hete zomers in stad warmer aan dan in landelijke gebieden. Dit kan zelfs oplopen tot een verschil van 8 graden! Om het hitte-eiland-effect te temperen, voorziet Antwerpen meer en meer groen. De bomen, groendaken en gevelbegroeiing zorgen toch voor de nodige verkoeling.
Groendaken
Op de site Nieuw Zuid worden groendaken voorzien op de gebouwen. Deze daken worden uitgerust met planten, mos, grassen en kruiden met isolerende eigenschappen. Ze beschermen de gebouwen tegen wind, hitte, vorst en uitdroging. Daarnaast zorgen ze voor luchtzuivering, brandbescherming en geluidsisolering. Bovendien is zo’n groendak ook gewoon een supergezellig dakterras.
Nieuw Zuid boort heel wat nieuwe technieken aan om de omgeving zo groen en duurzaam mogelijk te ontwikkelen. De site helpt Antwerpen klimaatneutraal te worden tegen 2050, en wil een voorbeeld en katalysator zijn voor andere toekomstige stadsontwikkelingen.