Op stap langs de verborgen plekjes van Nieuw Zuid

Nieuw Zuid is een buurt die nog volop in ontwikkeling is. Toch heeft de groenste buurt van de stad nu al heel wat pareltjes van plekjes. Verborgen en minder verborgen hoekjes waar je tot rust kan komen of net het beest in jezelf kan loslaten. Esa van den Heuvel werkt voor projectontwikkelaar Triple Living, dat de buurt aanlegt. Ze kent de omgeving als geen ander en geeft ons graag een rondleiding off the beaten track.

Veilige plek voor kinderen

“Wie dacht dat Nieuw Zuid geen plek is voor kinderen: think again”, steekt van den Heuvel van wal. “De eerste basisschool in de buurt is volop in opbouw. Ze opent wellicht volgend schooljaar de deuren. Bovendien is Nieuw Zuid een veilige en autoluwe buurt vol fiets- en wandelpaden. Geen betere plek dus om je kinderen te leren fietsen, skateboarden of steppen. Wist je dat er op het terrein van Nieuw Zuid nu al vier publiek toegankelijke speelterreinen zijn? Kom maar mee, ik toon het je…”

De gigantische en eveneens gloednieuwe speeltuin op de heraangelegde Scheldekaaien laten we nog links liggen, maar tijdens onze wandeling door Nieuw Zuid hebben we al snel door dat van den Heuvel niet gelogen heeft: je vindt hier inderdaad heel wat speeltuintjes. Tegelijkertijd valt het ons op hoe groen de buurt nu al is. Veel van de bomen en planten zijn net als de buurt nog jong en moeten nog groeien, maar dat deze buurt in de toekomst een echte parksfeer zal hebben, is nu al duidelijk.

Een echt parkgevoel

“Weet je”, geniet Van den Heuvel, “we zijn hier echt omringd door groen. Langs beide kanten van de buurt komt een groot park: aan de ene kant het nog aan te leggen Kaaipark van meer dan 50.000 m2 en langs de andere kant het nog grotere buurtpark. Daarvan is een eerste fase nu al afgerond.”

Inderdaad, van een deel van het immense buurtpark aan de zuidoostkant van Nieuw Zuid kan je nu al genieten. We zijn ervan overtuigd: wanneer Nieuw Zuid helemaal klaar is, zal het ongetwijfeld een mekka zijn voor joggers en wandelaars. De twee parken aan de rand van Nieuw Zuid worden met elkaar verbonden door de groene straten, pleinen en wandelpaden van de buurt. Ideaal voor joggers die de twee parken met elkaar willen verbinden.

“Wist je trouwens”, vertelt van den Heuvel, “dat er bovenop het dak van HAVN, het gebouw op de hoek van de Ledeganckkaai en de Michel De Braeystraat, een loopparcours ligt? Het traject zal helaas niet publiek toegankelijk zijn, maar bewoners van het gebouw krijgen er ongetwijfeld een unieke loop- en wandelervaring. Met zicht op de Schelde.”

De geschikte plek om tot rust te komen

Op Nieuw Zuid vind je op bijna elke hoek van de straat een plek om tot rust te komen. De leukste plekjes, die zijn echter niet voor iedereen weggelegd. “Bijna elk gebouw op Nieuw Zuid heeft een aangelegde daktuin, waar je niet alleen een prachtig uitzicht hebt over de Schelde of de Antwerpse binnenstad. Je kan er als bewoner ook lekker rustig je ochtendkoffie komen drinken. Of ze hebben een rustgevende binnentuin zoals het gebouw Zuiderplein, tegenover de kunstgalerie van Tim Van Laere. Daar kunnen bewoners genieten van de stilte onder een prachtige boom.”

De rondleiding leidt ons nog naar een wenteltrap in blok 9b, die leidt naar een verborgen terras, en last but not least naar het majestueuze zwembad van Schelde 21, de luxueuze residentie met erkende assistentiewoningen. Doet dromen, nietwaar?

Ken je nog leuke verborgen en minder verborgen plekjes op Nieuw Zuid? Welk is jouw favoriete rustplek? We zijn benieuwd.