Studio Orimi maakt openluchtsculpturen op Blue Gate Antwerp

Afbeelding van kunstwerk van Studio Orimi
Maanden lang heeft buurtbewoonster Mieke Smet van Studio Orimi aan haar nieuwste kunstinstallatie gewerkt, en nu kan die eindelijk onthuld worden. In de maand september kan je haar ‘Dark Clouds Bright Clouds’ bewonderen aan de lakweg (Blue Gate Antwerp) op een boogscheut van Nieuw Zuid.

Haar inspiratie voor het nieuwe kunstwerk vond Smet naar eigen zeggen in een artikel over de Parijse start-up Fairbrics. “Die start een pilootlijn in Blue Gate Antwerp om CO2 uit de lucht te halen en er garen mee te spinnen voor de kledingindustrie, als een soort van wolkenverbeteraar. Zo kwam ik bij mijn idee om grote wolksculpturen te maken in deze bijzondere setting. De lange rij roestige bovengrondse oliepijpleidingen aan de Lakweg, tussen de Hobokense Polder en Plein Publiek, zijn restanten van de vervlogen hoogdagen van Petroleum Zuid. Prachtig industrieel erfgoed.”

Smet werkt vaak rond de schoonheid van verval en de onverbiddelijkheid van de voorbijrazende tijd. Universele thema’s die ze probeert te verbeelden in fragiele sculpturen. “Ik werk ook vaak met materialen die al een verhaal hebben. Voor dit kunstwerk kon ik via een bevriende kunstenares een grote partij wit spinvlies redden uit het containerpark. Het vlies leent zich perfect voor mijn wolkachtige sculpturen.”

‘Dark Clouds, Bright Clouds’: vanaf 1 september te bewonderen in de Lakweg op Blue Gate Antwerp. Op zondag 3 september om 14 uur wordt de installatie officieel geopend met een performance van Anke Zijlstra in symbiose met de sculpturen.