Basisschool Zuidzin opent de deuren op 1 september

Op 1 september opent de eerste basisschool op Nieuw Zuid de deuren. Zuidzin, zo luidt de naam die de nieuwe stedelijke school meekrijgt, zal zijn intrek nemen in KUUB, een prachtig gloednieuw schoolgebouw vlak naast het centrale Panamarenkoplein.

“We mikken op de kinderen uit de buurt, maar ook kinderen van ouders die werken in en rond Nieuw Zuid zijn welkom” vertelt Ingrid Vanhecke, directeur van Zuidzin. “De wijk is een belangrijke inspiratiebron voor onze school. We zijn omringd door creatieve en ondernemende buren, daarom is leren ondernemen één van onze speerpunten.”

In de kleuterklas leren de kinderen door te ontdekken, onderzoeken en experimenteren. Taal is een belangrijk element in alle activiteiten. Vanuit taal leren kinderen immers zichzelf én de wereld rondom hen kennen. In de lagere school leren de leerlingen vervolgens actie ondernemen. Ze verzamelen kennis en vaardigheden voor later en ze oefenen hun ondernemende houding. Ze leren ideeën omzetten in actie en in concrete projecten.

School zonder klaslokalen

Net zoals de wijk Nieuw Zuid een buitenbeentje is in de stad, is ook Zuidzin een beetje anders dan de rest van de stedelijke scholen. De school heeft immers geen klaslokalen. Er wordt les gegeven in studio’s. “In de studio’s zitten leerlingen van drie leerjaren samen. Zo leren we van elkaar en met elkaar”, legt Vanhecke uit. “Als we samen willen werken zitten we in een grote open ruimte, maar elke studio heeft ook knussere plekjes om zelfstandig aan de slag te gaan. De peuters hebben hun eigen studio, zo kunnen ze op een rustige plek wennen aan hun nieuwe school.”

Zuidzin is overigens niet de enige school die van het gebouw gebruik maakt. Zuidzin deelt het gebouw met K’do, de muzische basisschool van het GO!-onderwijs. Een voordeel voor leerlingen en leerkrachten, aldus Vanhecke: De kinderen spelen samen op de speelplaats, we delen een aantal ruimtes en we zullen ook samen activiteiten organiseren. De leerkrachten van beide scholen delen hun ervaringen en expertise.”

Aanmelden kan vanaf nu

Op 1 september 2021 start Zuidzin met drie kleuterklasjes, namelijk voor de instappers, de eerste kleuterklas en de tweede kleuterklas. In de lagere school start de gloednieuwe school met het eerste en het tweede leerjaar.

Wil je meer weten over Zuidzin? Check de website van het stedelijk onderwijs. Overtuigd? Aanmelden voor een plekje in de school kan vanaf nu op meldjeaan.antwerpen.be.