Michael Cauwenbergh is 31 en een echte Antwerpenaar. Al zijn hele leven woont hij in of rond de Koekenstad, waarvan nu al vijf jaar in de buurt Nieuw Zuid. “De eerste twee jaren huurde ik een appartement in Parkzicht met mijn broer”, zegt Cauwenbergh. “De buurt beviel me zo dat ik besloot om een eigen appartement te kopen. Nu woon ik in Huis aan de Kade.”
Hoe ben je hier terechtgekomen?
“Ik was samen met mijn broer op zoek naar een tweeslaapkamer–appartement in de stad. We twijfelden tussen Nieuw Zuid en ’t Eilandje, maar na een bezoek in de buurt was de beslissing snel genomen. De moderne architectuur van Nieuw Zuid sprak mij meteen aan. Ik vind het ook interessant om in een buurt in volle ontwikkeling te wonen. Nieuw Zuid straalt een bepaalde rust uit, maar heeft de drukte van de stad om de hoek.”
Woon je hier graag?
“Absoluut. Ik zie mezelf hier nog heel lang wonen en kan het iedereen aanraden. Hier vind je rust in de gezellige drukte van de stad. Vooral in de zomer geniet ik ervan om op de Kaaien te zitten of in één van de vele gezellige cafés en restaurants van ’t Zuid. Heerlijk! En een bijkomend voordeel: ik ben elke ochtend snel weg. Voor mijn werk doorkruis ik heel Vlaanderen en vanuit Nieuw Zuid ben ik meteen op de Ring. Qua bereikbaarheid en mobiliteit kan ik dus ook niet beter wonen.”
Wat verwacht je de komende jaren van de buurt?
“Ik denk dat het hier nog gezelliger en aangenamer wordt. Zeker wanneer de werken aan de kaaien afgerond zijn. Ik kijk ernaar uit om het nieuwe Kaaipark te ontdekken.”
Buurt zonder auto’s
In augustus 2021 ruilde ook Herman Dams zijn woning in Wilrijk voor een nieuwe stek op Nieuw Zuid: samen met zijn vrouw woont hij in Palazzo Verde, het urban forest van architect Stefano Boeri.
“Het was tijd voor een nieuw levenshoofdstuk”, zegt Dams. “We naderden allebei de 60. Het ideale moment voor ons om meer in-en-met de stad te gaan wonen en leven. Tijdens één van onze vele coronawandelingen kwamen we in de wijk Nieuw Zuid terecht, een buurt die we nog niet kenden.”
“Nieuw Zuid is een buurt met heel veel voordelen. Je hebt hier veel rust en openbare ruimte, maar bent toch overal dichtbij.”
Wat trok je aan in de buurt?
“De rust, de ruimte en het groen, en vooral: de afwezigheid van auto’s. Ik vind het zalig om op een terras te kunnen zitten met zicht op de open ruimte in plaats van op de daken van auto’s zoals in de meeste buurten van de stad.”
Zijn de verwachtingen die je van de buurt had, ingelost?
“Absoluut. We wonen hier ontzettend graag. Het is ook een buurt met heel veel voordelen. Weet je, een stad wordt gekenmerkt door drie D’s: dichtheid, densiteit en diversiteit. Op Nieuw Zuid valt de intensiteit van die drie D’s stil en kom je meteen tot rust. Je hebt hier veel rust en openbare ruimte, maar bent toch overal dichtbij. Cultuur, winkels, diensten, zorgverlening: alles bevindt zich op fiets- of wandelafstand. En de auto, die kan op stal blijven staan.”
“Het leven zonder auto bevalt me heel erg. Een gemiddelde werkdag start bij mij met een korte wandeling. Mijn werk is om de hoek, dus ik wandel elke dag, met een koffie in de hand, tot daar. ’s Avonds kom ik via het park terug en spring ik indien nodig nog even binnen in de buurtsupermarkt. De tijd dat ik in ’t weekend met een koffer vol plooiboxen naar de supermarkt reed, is voorbij. Heerlijk!”
Welke zijn je favoriete plekjes?
“Ik zit heel graag op mijn eigen terras en ga wel eens een hapje eten in Barchel, de ontbijt- en lunchplek over de deur. Ook in het park op de gedempte Zuiderdokken kom ik graag. Waar ik het meest van geniet, is de 50-meterwandeling tot aan de Scheldekaaien: het uitzicht op Antwerpen en zijn rede dat je vanop de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw –Zuid hebt, is zo mooi en indrukwekkend. En als het Kaaipark klaar is, wordt het ook nog lekker rustgevend groen. Wonen op Nieuw –Zuid voelt voor mij echt als exclusief wonen.”
De verhuis naar Nieuw Zuid lijkt een schot in de roos. Is er niets in de buurt waar je je aan stoort?
“Toch wel. Het groenonderhoud kan beter, vind ik. De groenperken en het park van Nieuw Zuid komen vaak onverzorgd over. En ik stoor me mateloos aan wat ik de “olifantenpaadjes” noem, de paden die mensen creëren in het groen door de weg af te snijden. Die zijn stilaan zo uitgesleten dat het bijna holle wegen zijn. Kunnen jullie dat niet opnemen met de landschapsarchitect? Ofwel dwing je mensen via zwerfrotsen om rond te lopen ofwel maak je er echte paden van, want de tussenweg, dat lijkt nergens op.”
Wat verwacht je de komende jaren van Nieuw Zuid?
“Wat mij betreft mag er een apotheek bijkomen. Dat hebben we nog niet. Ik hoop ook dat de buurt verder afgewerkt wordt zoals gepland, met een vlotte verbinding naar de nieuwe fietsersbrug en het Blue Gate Park. Nu is de wijk nog wat geamputeerd door de gebouwen van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer en de Federale Verkeerspolitie. Ook het doortrekken van de Singel achter Nieuw Zuid, daar mag wat mij betreft werk van gemaakt worden. Dat zou de Bolivarplaats, de Jan Van Genstraat en de Van der Sweepstraat een pak autoluwer maken.”